KØKKENSRIVEREN - Januar 2022

 KØKKENSKRIVER - JANUAR 2022 

 

Velkommen til år 2022, hvor vi endnu engang skal kaste os over bordets glæder med friske, nye og spændende idéer og opskrifterKøkkenskriveren vil re sit bedste for at bidrage dertil. Og vi kan i dette år ikke komme uden om de grønne glæder, vel? Af hensyn til klodens klima, men  sandelig også og ikke mindst af hensyn til vor egen sundhed og velvære. 

Her i vort land har de gode grønne sager altid spillet en stor rolle i de belgiske køkkener. Da jeg i 1988 for første gang gik ind i et supermarked i Bruxelles blev jeg mildest talt blæst omkuld, for aldrig havde jeg set  mange grønne sager samlet på et sted på meterlange hylder. Opfordringen til at spise mere grønt er jo efterhånden kommet ind på lystavlen hos os alle, og 600g frugt og grønt om dagen er vel alles mål, formoder jeg.

For nylig blev der foretaget en undersøgelse af hvilket europæisk land, som spiser mest grønt, og Belgien kom ind som et af de mest grønsags-forbrugende lande. Efterfølgende hørte jeg tilfældigt en belgisk ekspert i ernæring gøre opmærksom på, at det er en meget god ide at gøre grønsagssupper til en del af det grønne indtag. 

Køkkenskriveren har derfor af gode grunde besluttet at dele et par af de opskrifter på grønsagssupper, som især er populære her i huset. 


Gulerodssuppe med appelsin

500 g gulerødder

1 løg

1 tsk tørret timian

1 dl friskpresset appelsinsaft

1 l grønsagsbouillon (jeg bruger kun 1 terning)

2 spsk olivenolie

salt og peber

Skræl gulerødderne og skær dem i skiver. Skær løget i skiver. Varm forsigtigt olivenolien op og kom gulerødder og løg i gryden. Lad det småsimre i 10 minutters tid og rør rundt af og til. Tilsæt appelsinsaft, timian og bouillon og lad det koge i 20-25 minutter til gulerødderne er møre. Lad suppen afkøle lidt og blend så hele herligheden. Smag til med salt og peber. Det er nemt, det er godt og altså sundt.

* * * * * *

Porresuppe med kødboller og små pasta

2 hønsebouillon terninger

1 l vand

2 flotte porrer

50 g små pasta

100-200 g kødboller

 Lad vandet koge op med bouillonterningerne. Snit porrerne først på langs en enkelt gang og snit derefter i fine halve ringe. Hæld dem i den kogende bouillon og bring den i kog igen. Skru ned og lad herlighederne koge i ca. 10 minutter. Tilsæt kødbollerne og pastaen og lad det koge 5 minutter yderligere.

Synes du, at suppen trænger til at blive peppet lidt op kan man tilsætte lidt karry. 


Begge opskrifter er nemme og hurtige at lave. Pynt dem op med lidt hakket persille og spis et godt stykke brød til, så kan de faktisk gøre det ud for et måltid, selvom vi her hos os tit lader os friste til lidt gode oste som dessert, og dem er der jo mange af også i Danmark. Vi er jo kun mennesker, for som Oscar Wilde sagde: Jeg kan modstå alt undtagen fristelser! 

Det er vel ikke for sent at ønske alle et godt nyt år, og det er i hvert fald aldrig for sent at ønske.


Bon appétit! 


Liselotte Thøgersen

lilo25thogersen@gmail.com 


 

Comments

Popular posts from this blog

STOEMP - lækker belgisk søster til kartoffelmos

LISELOTTEs KØKKENTIPS - Inkl. NAPOLEON - MAJ 2022

KØKKENSKRIVEREN - JUNI 2021