KØKKENSKRIVEREN - JUNI 2021
KØKKENSKRIVEREN
I SOL OG SOMMERHUMØR
* * * * *
Så er vi igen og heldigvis snart på vej mod de lyseste
tider, og ikke mindst er vi på vej til vores (og andres) vidunderlige
Odsherred. Sommerhuset i Veddinge Bakker venter os, vore gode venner vort såkaldte
“forward team” har inspiceret og nydt huset og gjort det af med spindelvæv og
døde fluer. Hvad mere kan vi ønske os, end at få alt klargjort til afgang fra
vore belgiske himmelstrøg.
I år lod foråret vente på sig, men da det endelig kom var
det i et tempo, som lod blomster, buske og træer springe ud i hel naturlig og
ikke mindst prægtig rækkefølge.
Vor irriterende corona-følgesvend fik endnu en sæson at
sprede sig på over det meste af Europa, ja desværre over det meste af verden,
men så skete miraklet! Videnskaben havde endnu en gang overgået sig selv og
havde på intet mindre end rekordtid fremstillet en vaccine til at bekæmpe
sygdommen. Her i Europa er der blevet vaccineret på livet løs, vi har fået vore
2 stik af Biontech-Phizer, og således kan vi drage sorgløst af sted gennem
Tyskland til Danmark. Og så kan Køkkenskriveren jo helt passende komme med tre
lækre og sommeragtige sager.
Først min “Irgrønne sommersuppe” som er helt min egen
opfindelse, og som faktisk er en ret, der blev optaget i Ove Verner Hansens
kogebog “Hver dags mad” for en del år siden. Ove var en af vore gode venner, nu
desværre ikke med os mere. Han kunne synge skønt og højlydt, men kunne sandelig
også lave mad. Her kommer så opskriften, som Ove Verner kaldte
Kold, grøn
sommersuppe
1 pæn stor og
meget moden avocado
½ agurk i små stykker
125 g friske eller frosne fine ærter
1-2 fed hvidløg
2 spsk olivenolie
½ l hønse- eller grønsagsbouillon
saften af ½-1 citron
Salt og peber
evt. 1 knsp chili
Kog
agurkestykkerne 3-4 minutter I bouillonen, tilsæt de frske eller frosne ærter
og lad dem koge med et par minutter. Tag gryden fra varmen. Kom avocadoen I
blenderen medhvidløg, olivenolie og lidt af bouillonen. Blend til fin mos og
tilsæt så resten af bouillonen med ærter og agurk. Blend videre og smag godt
til med citronsaft, salt, peber og eventuelt lidt chili for sjov skyld. Hæld
suppen i terrinen og stil den i køleskabet - den skal være iskold.
* * * * *
Meget
af min “corona-frihed” har jeg brugt på at se nærmere på det franske køkken. Og
de kan jo noget de der franskmænd især med ganske almindelige ingredienser. Jeg
kigger ofte på det franske internet, og bliver både inspireret og belært, og så
er der så utrolig mange helt klassiske retter, som er værd at gå efter, så I får
lige denne absolut lækre salat med
Nye kartofler, grønne bønner og skalotteløg
500 g nye kartofler
250 g friske eller frosne grønne
bønner
1 stort skalotteløg
Klassisk vinaigrette med olivenolie,
eddike, salt, peber og en god klat sennep
Vask
kartoflerne og kog dem efter denne metode: I koldt vand med salt – kog i 8
minutter – sluk for blusset og lad gryden stå på varmen i 8 minutter. Hæld
vandet fra og lad kartoflerne blive kolde. Kog de grønne bønner i 10 minutter i
let saltet vand, og lad også dem blive kolde. Skær kartoflerne i ikke alt for tynde skiver, halver de lange
bønner, hak skalotteløget fint og kom alle herlighederne i en smuk skål. Tilsæt
så vinaigretten, bland godt, og lad gerne salaten trække en time eller to. En
herlig sag til en lun sommeraften ved grillen. Man kunne sagtens fristes til at
komme lidt ristede baconterninger i – det smager godt og så bliver det
pludselig til en klassisk belgisk “Salade Liégeoise”, som dog spises lun.
* * * * *
En
af mine britiske yndlingskokke Anthony Warrell Thompson introducerede for år
tilbage denne sommerlige dessert, om jeg har har serveret mange gange især ved
særlig festlige lejligheder, så her kommer
Jordbær, jordbæris og champagne!
500 g friske jordbær
lidt flormelis
lidt citronsaft
Jordbæris
Champagne eller crémant af den tørre
type
Til
sidst vil jeg ønske alle mine Køkkenskriver-fans en rigtig dejlig sommer!!
Comments
Post a Comment