KØKKENSKRIVEREN - JUNI 2021

 

KØKKENSKRIVEREN I SOL OG SOMMERHUMØR

* * * * *

Så er vi igen og heldigvis snart på vej mod de lyseste tider, og ikke mindst er vi på vej til vores (og andres) vidunderlige Odsherred. Sommerhuset i Veddinge Bakker venter os, vore gode venner vort såkaldte “forward team” har inspiceret og nydt huset og gjort det af med spindelvæv og døde fluer. Hvad mere kan vi ønske os, end at få alt klargjort til afgang fra vore belgiske himmelstrøg.

I år lod foråret vente på sig, men da det endelig kom var det i et tempo, som lod blomster, buske og træer springe ud i hel naturlig og ikke mindst prægtig rækkefølge.

Vor irriterende corona-følgesvend fik endnu en sæson at sprede sig på over det meste af Europa, ja desværre over det meste af verden, men så skete miraklet! Videnskaben havde endnu en gang overgået sig selv og havde på intet mindre end rekordtid fremstillet en vaccine til at bekæmpe sygdommen. Her i Europa er der blevet vaccineret på livet løs, vi har fået vore 2 stik af Biontech-Phizer, og således kan vi drage sorgløst af sted gennem Tyskland til Danmark. Og så kan Køkkenskriveren jo helt passende komme med tre lækre og sommeragtige sager.

Først min “Irgrønne sommersuppe” som er helt min egen opfindelse, og som faktisk er en ret, der blev optaget i Ove Verner Hansens kogebog “Hver dags mad” for en del år siden. Ove var en af vore gode venner, nu desværre ikke med os mere. Han kunne synge skønt og højlydt, men kunne sandelig også lave mad. Her kommer så opskriften, som Ove Verner kaldte

Kold, grøn sommersuppe

1 pæn stor og meget moden avocado

½ agurk i små stykker

125 g friske eller frosne fine ærter

1-2 fed hvidløg

2 spsk olivenolie

½ l hønse- eller grønsagsbouillon

saften af ½-1 citron

Salt og peber

evt. 1 knsp chili

Kog agurkestykkerne 3-4 minutter I bouillonen, tilsæt de frske eller frosne ærter og lad dem koge med et par minutter. Tag gryden fra varmen. Kom avocadoen I blenderen medhvidløg, olivenolie og lidt af bouillonen. Blend til fin mos og tilsæt så resten af bouillonen med ærter og agurk. Blend videre og smag godt til med citronsaft, salt, peber og eventuelt lidt chili for sjov skyld. Hæld suppen i terrinen og stil den i køleskabet - den skal være iskold.

* * * * *

Meget af min “corona-frihed” har jeg brugt på at se nærmere på det franske køkken. Og de kan jo noget de der franskmænd især med ganske almindelige ingredienser. Jeg kigger ofte på det franske internet, og bliver både inspireret og belært, og så er der så utrolig mange helt klassiske retter, som er værd at gå efter, så I får lige denne absolut lækre salat med

 Nye kartofler, grønne bønner og skalotteløg

500 g nye kartofler

250 g friske eller frosne grønne bønner

1 stort skalotteløg

Klassisk vinaigrette med olivenolie, eddike, salt, peber og en god klat sennep

Vask kartoflerne og kog dem efter denne metode: I koldt vand med salt – kog i 8 minutter – sluk for blusset og lad gryden stå på varmen i 8 minutter. Hæld vandet fra og lad kartoflerne blive kolde. Kog de grønne bønner i 10 minutter i let saltet vand, og lad også dem blive kolde. Skær kartoflerne i  ikke alt for tynde skiver, halver de lange bønner, hak skalotteløget fint og kom alle herlighederne i en smuk skål. Tilsæt så vinaigretten, bland godt, og lad gerne salaten trække en time eller to. En herlig sag til en lun sommeraften ved grillen. Man kunne sagtens fristes til at komme lidt ristede baconterninger i – det smager godt og så bliver det pludselig til en klassisk belgisk “Salade Liégeoise”, som dog spises lun.

* * * * *

En af mine britiske yndlingskokke Anthony Warrell Thompson introducerede for år tilbage denne sommerlige dessert, om jeg har har serveret mange gange især ved særlig festlige lejligheder, så her kommer

 

Jordbær, jordbæris og champagne!

500 g friske jordbær

lidt flormelis

lidt citronsaft

Jordbæris

Champagne eller crémant af den tørre type

Til sidst vil jeg ønske alle mine Køkkenskriver-fans en rigtig dejlig sommer!!

 

Comments

Popular posts from this blog

STOEMP - lækker belgisk søster til kartoffelmos

LISELOTTEs KØKKENTIPS - Inkl. NAPOLEON - MAJ 2022