KØKKENSKRIVEREN - December 2020
Et par
lækkerier i anledning af de kommende festligheder
*
* * *
* *
Corona eller ej, julen står atter for døren heldigvis, og
et spritnyt år 2021 venter kun på at begynde. Så der er al mulig grund til at
glæde sig til de kommende festligheder med familien og vennerne. Måske bliver
man lidt færre gæster om bordet, men det forhindrer jo ikke, at der pyntes op
til fest og glæde. Og der er heller ingen grund til at spare på de mange lækre
spiselige sager, som både julens og nytårets traditioner byder os.
Køkkenskriveren lader jer om julemaden. Til gengæld vil jeg divertere med en
superlækker fiskeret, som passende kunne serveres nytårsaften - ikke torsk men
havtaske. Og så vil jeg gerne indvie jer i en af de herlige traditioner, som
belgierne er mestre i. Nemlig servering af en aperitif inden middagen, eller
som den kaldes her
L’apéro
Men lad mig starte med at fortælle, at det lille glas
inden middagen på ingen måde er en ny fiks idé. Faktisk kan den spores helt
tilbage til de gamle ægyptere og romere – ja, tro det eller ej. Ordet
apéritif/apéro kommer fra det latinske ord “aperire”, som betyder at åbne; vel
egentlig er det lille glas beregnet til at åbne for sulten, og gøre maven klar.
Så blev vi så kloge.
Apéro’en kan selvfølgelig ledsages af hvad som helst
drikkeligt. Et glas vin, et glas crémant eller champagne, en campari soda, en
dry martini, en øl eller hvad man nu har lyst til og evner til at byde på.
Vand? Ja, hvorfor ikke!
I Belgien er apéroen altid en særdeles overdådig og
storslået anretning med mange forskellige små hapser og bidder. Glem peanuts og
chips fuldstændig!! Især er oliven-tapenade iflg. historikerne åbenbart en
vigtig ingrediens, og det har den minsandten været siden det 16. århundrede.
Overraskende, ikke?
Her hos os har
både supermarkederne og ikke mindst bagerne et stort udvalg af små lækre sager.
Det kan f. eks. være mini-pizza, mini-croque monsieur og minitarteletter med
skaldyr eller andet godt, som lunes i ovnen inden servering. Ofte serveres også
skiver af en eller flere af de traditionelle belgiske julepølser ledsaget af et
lille bæger med sennep. Små sprøde kiks eller brødskiver smurt med belgisk
paté, med røget laks (kom en løgring på!) eller parmaskinke eller seranoskinke
(med tandsmør under)! Små fikse glas med kold suppe f.eks. gazpacho, som kan
købes serveringsklar (Brugsen har en god én af slagsen!), ser også særdeles
pynteligt ud. Og så kan man selvfølgelig altid supplere med skåle med oliven,
nødder og måske små firkanter af en smagfuld ost drysset med lidt sellerisalt.
I virkeligheden er der jo ingen grænser for, hvad der kan
sættes på bordet af små lækre mundfulde. Så det er bare at lade fantasien råde.
MEN vær ikke så naiv at tro, at man slipper for forretten (tænker
værten/værtinden måske!), nej nej, den skal man sandelig også have med. Sådan
er det i hvert fald her i Belgien.
Så her får I naturligvis en delikat lille forret, som vel
egentlig lige så godt kunne optræde på apéro-bordet!
GRILLET GEDEOST
Lav en tapenade
af:
75 g sorte
udstenede oliven
reven skal af
en usprøjtet appelsin
40 g mørk
chokolade (mindst 70%)
3-4 spsk
olivenolie
Indkøb også en
rulle gedeost!
Put alle ingredienserne til tapenaden i blenderen.
Servering: Skær små skiver flûtes og rist dem på begge sider. Smør tapenade på
og læg en rund skive gedeost ovenpå. Sættes under grillen i nogle minutter.
Server på et lag af rucola og dryp eventuelt med lidt olivenolie. Det er vist
ret godt!!
* * * *
Havtaske -også kaldet bredflab – er en yderst delikat
fiskespise. Den har meget fast kød, næsten som hummer, og er derfor velegnet
til at sættes på spyd. Den lever primært i Atlanterhavet og Nordsøen, men kan
også forekomme i Skagerrak og Kattegat.
FISKESPYD MED
HAVTASKE OG BACON
(der skal
bruges 4 lange spyd 20-25 cm)
1 havtaskefilet
på 800 g
2 tykke skiver
røget flæsk/bacon
en stor rød
eller grøn peberfrugt
1-2 løg
2 spsk
olivenolie
1 dl tør
hvidvin
5 dl piskefløde
Skær fiskefileten i 16 smukke firkanter. Skær
flæskeskiverne i 8 stykker. Tøm peberfrugten for kerner og skær den i 12 pæne
firkanter. Skær løgene i mindre både.
Sæt alle ingredienserne skiftevis på 4 spyd (bruger man
træspyd skal de lægges i vand først, ellers brænder de) - start og slut med et
stykke peberfrugt – det holder godt sammen på tingene.
Steg spyddene på en stor pande i olivenolien for højt
blus i et par minutter på begge sider og læg dem derefter i et ovnfast fad. Kog
panden af med hvidvin, tilføj piskefløden og smag til med salt og peber. Hæld
saucen over spyddene og sæt fadet i ovnen ved 200 grader i ca. 20-25 minutter,
indtil saucen er tyknet og lidt gylden. Server omgående evt. med en ris-pilaf
med safran og lad en smuk grøn salat følge efter – som man gør det her i landet.
* * * *
Til allersidst vil jeg ønske alle Køkkenskriver-læserne
en rigtig glædelig og dejlig jul og ikke mindst tilønske alle og enhver et
rigtig godt og ikke mindst corona-frit nyt år 2021, og så selvfølgelig og ikke
mindst
GOD APPETIT
– BON APPETIT!
Liselotte Thøgersen - December 2020 – lilo25thogersen@gmail.com
Comments
Post a Comment