KØKKENSKRIVEREN - December 2020

 

Et par lækkerier i anledning af de kommende festligheder

 *  *  *  *  *  *

Corona eller ej, julen står atter for døren heldigvis, og et spritnyt år 2021 venter kun på at begynde. Så der er al mulig grund til at glæde sig til de kommende festligheder med familien og vennerne. Måske bliver man lidt færre gæster om bordet, men det forhindrer jo ikke, at der pyntes op til fest og glæde. Og der er heller ingen grund til at spare på de mange lækre spiselige sager, som både julens og nytårets traditioner byder os. Køkkenskriveren lader jer om julemaden. Til gengæld vil jeg divertere med en superlækker fiskeret, som passende kunne serveres nytårsaften - ikke torsk men havtaske. Og så vil jeg gerne indvie jer i en af de herlige traditioner, som belgierne er mestre i. Nemlig servering af en aperitif inden middagen, eller som den kaldes her

L’apéro

Men lad mig starte med at fortælle, at det lille glas inden middagen på ingen måde er en ny fiks idé. Faktisk kan den spores helt tilbage til de gamle ægyptere og romere – ja, tro det eller ej. Ordet apéritif/apéro kommer fra det latinske ord “aperire”, som betyder at åbne; vel egentlig er det lille glas beregnet til at åbne for sulten, og gøre maven klar. Så blev vi så kloge.

Apéro’en kan selvfølgelig ledsages af hvad som helst drikkeligt. Et glas vin, et glas crémant eller champagne, en campari soda, en dry martini, en øl eller hvad man nu har lyst til og evner til at byde på. Vand? Ja, hvorfor ikke!

I Belgien er apéroen altid en særdeles overdådig og storslået anretning med mange forskellige små hapser og bidder. Glem peanuts og chips fuldstændig!! Især er oliven-tapenade iflg. historikerne åbenbart en vigtig ingrediens, og det har den minsandten været siden det 16. århundrede. Overraskende, ikke?

 Her hos os har både supermarkederne og ikke mindst bagerne et stort udvalg af små lækre sager. Det kan f. eks. være mini-pizza, mini-croque monsieur og minitarteletter med skaldyr eller andet godt, som lunes i ovnen inden servering. Ofte serveres også skiver af en eller flere af de traditionelle belgiske julepølser ledsaget af et lille bæger med sennep. Små sprøde kiks eller brødskiver smurt med belgisk paté, med røget laks (kom en løgring på!) eller parmaskinke eller seranoskinke (med tandsmør under)! Små fikse glas med kold suppe f.eks. gazpacho, som kan købes serveringsklar (Brugsen har en god én af slagsen!), ser også særdeles pynteligt ud. Og så kan man selvfølgelig altid supplere med skåle med oliven, nødder og måske små firkanter af en smagfuld ost drysset med lidt sellerisalt.

I virkeligheden er der jo ingen grænser for, hvad der kan sættes på bordet af små lækre mundfulde. Så det er bare at lade fantasien råde. MEN vær ikke så naiv at tro, at man slipper for forretten (tænker værten/værtinden måske!), nej nej, den skal man sandelig også have med. Sådan er det i hvert fald her i Belgien.

Så her får I naturligvis en delikat lille forret, som vel egentlig lige så godt kunne optræde på apéro-bordet!

 

GRILLET GEDEOST

Lav en tapenade af:

75 g sorte udstenede oliven

reven skal af en usprøjtet appelsin

40 g mørk chokolade (mindst 70%)

3-4 spsk olivenolie

Indkøb også en rulle gedeost!

Put alle ingredienserne til tapenaden i blenderen. Servering: Skær små skiver flûtes og rist dem på begge sider. Smør tapenade på og læg en rund skive gedeost ovenpå. Sættes under grillen i nogle minutter. Server på et lag af rucola og dryp eventuelt med lidt olivenolie. Det er vist ret godt!!

* * * *

Havtaske -også kaldet bredflab – er en yderst delikat fiskespise. Den har meget fast kød, næsten som hummer, og er derfor velegnet til at sættes på spyd. Den lever primært i Atlanterhavet og Nordsøen, men kan også forekomme i Skagerrak og Kattegat.

   

FISKESPYD MED HAVTASKE OG BACON

(der skal bruges 4 lange spyd 20-25 cm)

1 havtaskefilet på 800 g

2 tykke skiver røget flæsk/bacon

en stor rød eller grøn peberfrugt

1-2 løg

2 spsk olivenolie

1 dl tør hvidvin

5 dl piskefløde

Skær fiskefileten i 16 smukke firkanter. Skær flæskeskiverne i 8 stykker. Tøm peberfrugten for kerner og skær den i 12 pæne firkanter. Skær løgene i mindre både.

Sæt alle ingredienserne skiftevis på 4 spyd (bruger man træspyd skal de lægges i vand først, ellers brænder de) - start og slut med et stykke peberfrugt – det holder godt sammen på tingene.

Steg spyddene på en stor pande i olivenolien for højt blus i et par minutter på begge sider og læg dem derefter i et ovnfast fad. Kog panden af med hvidvin, tilføj piskefløden og smag til med salt og peber. Hæld saucen over spyddene og sæt fadet i ovnen ved 200 grader i ca. 20-25 minutter, indtil saucen er tyknet og lidt gylden. Server omgående evt. med en ris-pilaf med safran og lad en smuk grøn salat følge efter – som man gør det her i landet.

* * * *

Til allersidst vil jeg ønske alle Køkkenskriver-læserne en rigtig glædelig og dejlig jul og ikke mindst tilønske alle og enhver et rigtig godt og ikke mindst corona-frit nyt år 2021, og så selvfølgelig og ikke mindst

GOD APPETIT – BON APPETIT!

Liselotte Thøgersen  - December 2020 – lilo25thogersen@gmail.com

Comments

Popular posts from this blog

STOEMP - lækker belgisk søster til kartoffelmos

LISELOTTEs KØKKENTIPS - Inkl. NAPOLEON - MAJ 2022

KØKKENSKRIVEREN - JUNI 2021