KØKKENSKRIVEREN JUNI 2020
Sidste nyt fra
mit Bruxelles-køkken
eller lidt om
52 dage i corona-karantæne
********************
Jeg nåede lige
hjem til Rixensart fra København d. 10. marts inden alt lukkede både i Danmark
og i Belgien. Jeg nåede at få gjort
bro-arbejdet færdigt hos tandlægen i Lyngby og få klippet hår hos en
fremragende frisør i Fiolstræde. Så fløj jeg med SAS til Bruxelles til tiden,
kufferten var også med, og Niels Jørgen stod parat til at tage imod i
lufthavnen. En lille middag på vor Thai Café og så hjem til nye tider, om jeg
så må sige.
Vi nåede dog
lige diverse indkøb i supermarkedet (som allerede “bugnede” af tomme hylder,
hvor tidligere toiletpapir, håndsæbe, mel og gær hørte hjemme), det
traditionelle lørdags-marked og et hyggeligt weekend besøg af Lasse inden
fælden klappede I, og alting lukkede. Jeg har aldrig rigtig forstået hvorfor
disse hverdags artikler pludselig blev så efterspurgte – har I? Hverken
supermarkeder, bagere eller andre fødevarebutikker var på noget tidspunkt
lukningstruede. Og Lasse? Påskeferie hos os i Rixensart – strengt forbudt, han
kunne bare blive hjemme hos sig selv, ku’ han! Og vi kunne bare blive hos os
selv, ku’ vi! Ikke noget med at køre ture nogen steder hen overhovedet. Det var
kun tilladt at bevæge sig rundt i sit eget kvarter og højst et par kilometer
væk. Ingen restaurant- eller cafébesøg, ingen biograf tur – kort sagt intet som
helst sjovt – ud over hvad vi selv kunne finde på, så vi fandt selvfølgelig på!
Og således befalet indledtes vor første karantænedag onsdag d. 18. Marts, og
det endelige resultat blev faktisk ialt 52 dage. Men vi overlevede, endda på
første klasse, skulle jeg mene. Eneste rigtige savn var Lasses besøg, som
heldigvis kunne genoptages Kristi Himmelfartsdag torsdag d. 21. Maj!
Og hvad fik vi
så tiden til at gå med? Den store oprydning i skuffer og skabe? Nej, for man
havde også været så venlig at lukke vor glimrende containerplads. På en måde
var det jo meget rart, så blev vi fri for det. Det blev for Køkkenskriverens
vedkommende i stedet til en hel del tid i køkkenet (meget passende ikke sandt)
og for Niels Jørgens vedkommende til megen skriveri om dette og hint.
Spadsereture, læsning af bøger og avisen vor La Libre Belgique, som bragte
10-15 sider hver eneste dag om coronaens hærgen, gøren og laden. Ingen mangel
på information må man sige, men det blev altså bare for meget. Jeg endte med at
støtte mig til avisoverskrifter og de daglige TV-aviser på belgisk, tysk og
fransk fjernsyn. Slutresultatet blev for os i hvert fald et par ekstra kilo på
sidebenene, men ikke mindst det faktum at vi var blevet så grundigt sat fri, at
vi kunne age til Veddinge Bakker d. 18. Juni. Præcis 3 måneder efter vor
“confinement”, som det så smukt hedder på fransk, begyndte.
Nå, men et par
opskrifter skal I ikke snydes for. Først en spansk tortilla, som jeg tilberedte
her i mit røde Veddinge-køkken forleden med inspiration af Raymond Blanc fransk
superkok med restaurant I London. Mere europæisk kan det vist ikke blive vel?
SPANSK VEDDINGE
TORTILLA (2 personer)
250 g små
kartofler i ½ cm skiver (med skræl)
1 lille løg i
tynde skiver
½ rød peber
skæres i små tern
50 g chorizo
skæres i små firkanter
olivenolie
1 tsk oregano og/eller basilikum
1 stort fed
knust hvidløg
salt og peber
5 æg
Kom lidt olivenolie på panden med kartoffelskiverne og
løget. Lad det simre under låg indtil kartoffelskiverne er møre, det tager ca.
20 minutter. Rør rundt en gang imellem –kartofler og løg skal IKKE brune. Tag
dem af panden. Med lidt mere olivenolie på panden småsimres rød peber og
chorizo ca. 10-15 minutter, kom så kartofler og løg tilbage på panden. Inden
æggene tilsættes krydderurterne og hvidløget samt salt og peber. Pisk æggene
sammen for sig og hæld dem på panden til de andre gode sager, og lad tortillaen
stivne under lav varme. En ægte tortilla skal vendes om og steges på begge
sider. Det undlader jeg. I stedet lægger jeg låg på, mens æggene stivner. En
god grøn salat til, måske lidt brød om man vil og så til fadet. God appetit!
Og så skal I altså også lige have vor søde genbo Annie’s
jordbær-sorbet. Så nem at tilberede og bare så lækker. Her kommer den.
ANNIE’S JORDBÆR
SORBET
1 kg friske
jordbær
300 g melis
saft af 1
citron
Skær
jordbærrene i små stykker, læg dem i en skål sammen med sukkeret og saften af
citronen. Rør rundt og lad herlighederne trække i en halv times tid. Så en tur
med blenderen, til det bliver en jævn masse. Hældes i en velegnet beholder, som
sættes i fryseren. Når sorbeten er på vej til at stivne helt, men stadig er
mulig at røre i, så rør grundigt rundt med en gaffel. Det skal bare gøres een
gang, hvorefter sorbeten passer sig selv, indtil den skal fortæres. Det er
virkelig et sommerlækkeri!
Hav en rigtig
dejlig og ikke mindst Corona-fri sommer!
Varm hilsen fra Køkkenskriveren!
Comments
Post a Comment