KØKKENSKRIVEREN december 2019


Et par lækkerier fra jule-køkkenet i Bruxelles

* * * * *

Ja, jule kommer, jule går,

og det blir’ også jul i år!

og det er jo ganske vist! Her i Belgien er der fuld gang i juleriet med julelys, juletrær og butikker fyldt med julegave-fristelser og ikke mindst supermarkeder med overdådige og delikate tilbud af alverdens lækkerier. På Grand Place i Bruxelles er det store juletræ tændt og i år pyntet med små Manneken Pis figurer i anledning af hans 400 års fødselsdag! Den klassiske julekrybbe er også på plads samme sted, og det store julemarked, som strækker sig et par kilometer gennem byens centrum er fuldt af spiselige, drikkelige og pyntelige sager. En oplevelse og måske en rejse værd!

Et par gode opskrifter skal I naturligvis have. Først et forslag til en spændende måde, at servere silden på til julefrokosten, og derefter en meget raffineret salat med rødkål. Både sild og rødkål hører jo julen til.

* * * * *

CHARLOTTESILD

1 glas marinerede sild

100 g mayonaise – af den gode slags

1 dl creme fraiche 18%

2 fed knust hvidløg

tynde ringe af porre eller forårsløg

Mayonaise, creme fraiche og hvidløg røres sammen. Silden afdryppes og skæres i passende stykker. Læg dem i et fladt fad hæld dressingen over – den må gerne dække sildene helt. Pynt med tynde ringe af porre eller forårsløg. Det er virkelig guf!

* * * * *

Denne rødkålssalat er at servere som forret. Jeg har fundet den på det franske internet, og den er bare lækker og faktisk meget sund, og det gør jo ikke noget, vel? Portionen passer til 6 personer.









Fransk rødkålssalat

500 g fintsnittet rødkål

1æble

125 g valnødder

125 g roquefort eller danablue

Dressing:

3 spsk nøddeolie, ½ bdt hakket persille, 2 spsk rød balsamico, salt og peber

Snit rødkålen og skræl æblet, som skæres i kvarte og derefter i små stave. Hak valnødderne groft og skær osten i mindre stykker. Rør dressingen sammen og hæld den over herlighederne. Den færdige salat kan sagtens stå nogle timer inden den skal bruges. Server den med et godt brød.

* * * * *

OG SÅ ET VIGTIGT NYTÅRSFORSÆT:

Ikke mere plastic!

Af hensyn til ikke mindt verdenshavene skal vi undgå brugen af plastic. Supermarkederne i Belgien har for flere år siden afskaffet engangs-plastposer. Flere og flere frugter og grønsager ligger nu i løs vægt og kan puttes i de gammeldags brune papirposer eller man kan benytte sig af vaskbare lærredsposer, som let kan rumme et kilo kartofler eller æbler. De kan købes for € 0,50 = DKK 3,70. Her ser du et billede af denne glimrende opfindelse. På posen står skrevet at den kan vaskes. Godt fundet på synes jeg!

* * * * *

Til allersidst vil jeg ønske jer alle en rigtig glædelig jul og ikke mindst et godt og fredeligt nyt år 2020!






Comments

Popular posts from this blog

KØKKENSKRIVEREN - December 2020

KØKKENSKRIVEREN - JUNI 2021

STOEMP - lækker belgisk søster til kartoffelmos