KØKKENSKRIVEREN - JUNI 2019


Fra mit Bruxelleskøkken

til jeres og Odsherreds grønne sager

* * * * * * * * *

Jeg er sikker på, at mange af jer har jeres egen frodige og righoldige køkkenhave. En sådan har jeg ikke – til gengæld har jeg et overdådigt udvalg af frugt og grønt i supermarkederne, og så er der også lige i min nærhed 2 helt igennem økologiske supermarkeder, det ene også med frisk kød fra slagteren, det andet med sin egen restaurant med forskellige lækre vegetarretter.

Vi har såmænd også et lokalt marked hver lørdag her i Rixensart med masser af økologi, suppleret med stader med fisk-, slagter- og charcuterievarer, franske og italienske specialiteter, brød, ost, tærter, pasta, blomster og planter og minsandten tøj for nu at få det hele med. Vi nyder at gå på marked lørdag formiddag for at købe ind til weekendens måltider og lade os friste af de delikate sager.

Men for nu at vende tilbage til jeres egne og Lammefjordens grønne og sunde sager (og det er jo højsæson nu, hvor de smager allerbedst), så får I lige her gode opskrifter til lidt anderledes tilberedninger, som jeg har fundet på franske gastronomiske websites. De kan jo noget de franskmænd, ikke sandt! Jeg holder af disse salater, fordi de er interessante og fyldige alternativer til alle de der grønne salatblade, som jeg kan blive ret træt af.

Fransk gulerodssalat

500 g gulerødder (4-5 stykker)

1-2 skalotteløg

Vinaigrette:

3 spsk olivenolie, 1 spsk citronsaft, salt og peber

Riv gulerødderne groft, snit skalotteløget fint, tilbered vinaigretten og bland herlighederne sammen. Må meget gerne hvile i køleskabet 1 time eller 2. Enkelt men lækkert, skalotteløget gør hele forskellen, synes jeg.

* * * * * * * * * *

I har uden tvivl gode grønne bønner i jeres køkkenhave, så her får I en fransk udgave af en fyldig salat, som er velegnet tilbehør til kødretter gerne fra grillen.

Salat af haricots verts

500 g grønne bønner (frosne kan også bruges)

1-2 skalotteløg

3 spsk rapsolie

1 spsk hvid vineddike

1 tsk mayonaise (en god een!)

1 tsk soya sauce

salt og peber

Kog bønnerne til de er ”al dente” altså med bid, hæld vandet fra og overøs dem med iskoldt vand - så beholder de den smukke grønne farve. Snit skalotteløget fint, tilbered dressingen og bland det hele sammen. Pynt med lidt hakket skalotteløg øverst. Denne salat har også godt af at trække en time eller to og er også fortræffelig til kød fra pande eller grill.

* * * * * * * * * *

Køkkenskriveren ønsker jer alle en dejlig og solrig sommer

og

selvfølgelig bon appétit!





I anledning af sommeren så får I lige en ekstra opskrift på

PAPA CON POMODORO!

Og hvad er det så for noget? En klassiker fra Toscana, hvor byerne Firenze og Siena slås om at være ophavsbyen til denne enkle ret, som på dansk vel kan kaldes: Brød-tomatsuppe. Den kræver absolut smagfulde solmodne tomater, og dem har I jo formodentlig i rigelige mængder i køkkenhaven! Derudover kræves et godt gammelt brød af hvedemel (ingen kerner!), og gerne usaltet, hvis det kan opdrives. Her kommer opskriften fra min lille bog ”A Taste of Tuscany”.

300 g gammelt brød

4 hakkede fed hvidløg

900 g modne tomater uden skind (gerne små eksemplarer)

5 basilikumblade – revet i stykker

olivenolie

1 l grønsagsbouillon

Riv brødet i større stykker og læg dem i blød i koldt vand i nogle timer. Vrid vandet ud af brødet. Kom brødet i en gryde med hvidløg, og tomaterne skåret i mindre stykker, basilikumbladene og rigeligt med olivenolie f. eks. 1 dl. Få herlighederne til at simre stilfærdigt i mindst 30 minutter indtil brødet er godt blandet med de øvrige ingredienser. Tag gryden af varmen og smag til med salt og peber. Serveres straks med lidt dråber af olivenolie på toppen. Opskriften er original toscansk og ikke ganske detaljeret, men man jo så prøve sig frem. Det kan smage himmelsk tilberedt med de allerbedste ingredienser - så Buon appetito!

Comments

Popular posts from this blog

KØKKENSKRIVEREN - December 2020

KØKKENSKRIVEREN - JUNI 2021

KØKKENSKRIVEREN - SEPTEMBER 2020