KØKKENSKRIVEREN - JUNI 2019
Fra mit Bruxelleskøkken
til jeres og Odsherreds grønne sager
* * * * * * * * *
Jeg er sikker på, at mange
af jer har jeres egen frodige og righoldige køkkenhave. En sådan har jeg ikke –
til gengæld har jeg et overdådigt udvalg af frugt og grønt i supermarkederne,
og så er der også lige i min nærhed 2 helt igennem økologiske supermarkeder,
det ene også med frisk kød fra slagteren, det andet med sin egen restaurant med
forskellige lækre vegetarretter.
Vi har såmænd også et
lokalt marked hver lørdag her i Rixensart med masser af økologi, suppleret med
stader med fisk-, slagter- og charcuterievarer, franske og italienske
specialiteter, brød, ost, tærter, pasta, blomster og planter og minsandten tøj
for nu at få det hele med. Vi nyder at gå på marked lørdag formiddag for at
købe ind til weekendens måltider og lade os friste af de delikate sager.
Men for nu at vende
tilbage til jeres egne og Lammefjordens grønne og sunde sager (og det er jo
højsæson nu, hvor de smager allerbedst), så får I lige her gode opskrifter til
lidt anderledes tilberedninger, som jeg har fundet på franske gastronomiske
websites. De kan jo noget de franskmænd, ikke sandt! Jeg holder af disse
salater, fordi de er interessante og fyldige alternativer til alle de der
grønne salatblade, som jeg kan blive ret træt af.
Fransk gulerodssalat
500 g gulerødder (4-5 stykker)
1-2 skalotteløg
Vinaigrette:
3 spsk olivenolie, 1 spsk citronsaft, salt og peber
Riv gulerødderne groft,
snit skalotteløget fint, tilbered vinaigretten og bland herlighederne sammen.
Må meget gerne hvile i køleskabet 1 time eller 2. Enkelt men lækkert,
skalotteløget gør hele forskellen, synes jeg.
* * * * * * * * * *
I har uden tvivl gode
grønne bønner i jeres køkkenhave, så her får I en fransk udgave af en fyldig
salat, som er velegnet tilbehør til kødretter gerne fra grillen.
Salat af haricots verts
500 g grønne bønner (frosne kan også bruges)
1-2 skalotteløg
3 spsk rapsolie
1 spsk hvid vineddike
1 tsk mayonaise (en god een!)
1 tsk soya sauce
salt og peber
Kog bønnerne til de er ”al
dente” altså med bid, hæld vandet fra og overøs dem med iskoldt vand - så
beholder de den smukke grønne farve. Snit skalotteløget fint, tilbered
dressingen og bland det hele sammen. Pynt med lidt hakket skalotteløg øverst.
Denne salat har også godt af at trække en time eller to og er også fortræffelig
til kød fra pande eller grill.
* * * * * * * * * *
Køkkenskriveren ønsker jer alle en
dejlig og solrig sommer
og
selvfølgelig bon appétit!
I anledning af sommeren så får I lige
en ekstra opskrift på
PAPA CON POMODORO!
Og hvad er det så for
noget? En klassiker fra Toscana, hvor byerne Firenze og Siena slås om at være
ophavsbyen til denne enkle ret, som på dansk vel kan kaldes: Brød-tomatsuppe.
Den kræver absolut smagfulde solmodne tomater, og dem har I jo formodentlig i
rigelige mængder i køkkenhaven! Derudover kræves et godt gammelt brød af
hvedemel (ingen kerner!), og gerne usaltet, hvis det kan opdrives. Her kommer
opskriften fra min lille bog ”A Taste of Tuscany”.
300 g gammelt brød
4 hakkede fed hvidløg
900 g modne tomater uden skind (gerne små eksemplarer)
5 basilikumblade – revet i stykker
olivenolie
1 l grønsagsbouillon
Riv brødet i større
stykker og læg dem i blød i koldt vand i nogle timer. Vrid vandet ud af brødet.
Kom brødet i en gryde med hvidløg, og tomaterne skåret i mindre stykker,
basilikumbladene og rigeligt med olivenolie f. eks. 1 dl. Få herlighederne til
at simre stilfærdigt i mindst 30 minutter indtil brødet er godt blandet med de
øvrige ingredienser. Tag gryden af varmen og smag til med salt og peber.
Serveres straks med lidt dråber af olivenolie på toppen. Opskriften er original
toscansk og ikke ganske detaljeret, men man jo så prøve sig frem. Det kan smage
himmelsk tilberedt med de allerbedste ingredienser - så Buon appetito!
Comments
Post a Comment