STOEMP - lækker belgisk søster til kartoffelmos
STOEMP (udtales stump)
** eller en slags kartoffelmos på belgisk **
Dette er en
belgisk ret, og da ret skal være ret (den var go’ ikke!), så er den egentlig
flamsk altså fra den nordlige del af Belgien (Flandern), hvor der tales flamsk,
og selv om vi bor i den fransktalende (Wallonien) og dermed den sydlige del af
Belgien, så tilbereder vi den alligevel uanset hvad. Som københavner kan man jo
også godt finde på at spise vendsysselsk grønlangkål, ikke sandt!
Da jeg for nylig
fortalte vore søde genboer (altså wallonere), at jeg ofte tilberedte ”Stoemp”, udbrød
de spontant og måske trods alt en lille smule indignerede, at det jo er en
flamsk ret! Interessant synes jeg, at de straks reagerede således. Jeg er
sikker på, at det ikke er hverken alvorligt eller nedladende ment, men jeg fik at vide, at det faktisk var en
ret de aldrig spiste og slet ikke vidste, hvordan man tilbereder denne meget
klassiske flamske bonderet. Jeg må så lige gøre opmærksom på at grænsen til
Flandern er sådan ca. 1,5 km fra, hvor vi bor. Interessant ikke? Nå, lad det
være, I skal i hvert fald ikke længere henslæbe tilværelsen i uvidenhed om
denne robuste og herlige vinterret, og derfor er det vel meget passende, at I
præsenteres for den her i december.
Men det der også
er så godt ved denne ret er, at den kan varieres ved at tilsætte andre gode
sager, men nu starter vi med grundopskriften, som i sig selv er en glimrende
ting.
STOEMP
1 kg store bagekartofler
1-2 løg
3-4 gulerødder
1 fed hvidløg (mit indlæg!)
1 grønsagsbouillon terning
1 god klat smør
salt og peber
Skræl
kartoflerne og gulerødderne og skær dem i mindre stykker. Pil løget/løgene og
skær dem i grove stykker. Kom de gode sager i en gryde og hæld vand på, så det
netop dækker. Tilsæt hvidløg og bouillon terning og lad grønsagerne koge til de
er møre uden at være kogt ud. Hæld vandet fra. Herlighederne skal moses, men
mosen skal være grov og gerne med småstumper af grønsagerne. Tilsæt en god klat
smør og smag til med salt og peber.
Jeg bruger altid
bagekartofler, som jeg synes er rigtig gode til mos, og denne enkle gode ret
smager herligt til medisterpølse, til frikadeller, stegt flæsk, ja den er vel
egentlig fin til de fleste kødretter, eller som en del af en vegetarisk
servering.
I min meget gode
og flittigt brugte belgiske kogebog ”220 recettes de cuisine belge d’hier et
d’aujourd’hui” skriver forfatteren følgende:
”I stedet for
gulerødder kan man bruge/tilsætte brøndkarse, rosenkål (choux de Bruxelles),
spinat eller kørvel. Porrer er også en god ide, men i så fald udelades løgene.”
Jeg tilsatte en
ordentlig gang hjemmelavet pesto til den basale opskrift, og jeg skal love for,
at det var godt!
PRØV DEN OG I VIL IKKE FORTRYDE DET!
35, Avenue de l’Europe, B-1330 Rixensart,
Belgium
Tel. 00322 652 0812 Mobile:
0032 477 665 127
E-mail: lilo25thogersen@gmail.com
Comments
Post a Comment