KØKKENTIPS - SEPT. 2015
KØKKENSKRIVEREN
...... Skippinge special!
Redaktør:
Liselotte
Thøgersen
Så gik den sommer I Veddinge Bakker I huj og hast, men på
den gode måde med masser af oplevelser og hyggeligt samvær med venner og
familie. Vejret var en lettere blanding af alt det, som hører en dansk sommer
til. Som Storm P. udtrykte det: ”Alle taler om vejret, men ingen gør noget ved
det!” Uanset så har det været festligt og fornøjeligt.
God mad hører alle årstider til, så det behøver jeg jo
ikke at fortælle jer. Og det efterår, som vi allerede har taget hul på, byder
også på mange herlige sager. I mit andet hjemland Belgien står skovens vildt
højt på den kulinariske dagsorden. Harer, rådyr, vilde fugle og ikke mindst
vildsvin, som lever i massevis i de skønne Ardenner. Nu troede I lige, at I
ville få nogle ”vilde” opskrifter! Det
gør I ikke - til gengæld et par af mine yndlingsopskrifter (faktisk helt
vegetarisk!), som I forhåbentlig også kan li’! Her først en absolut klassisk
fransk sag:
Løgtærte
fra Alsace
1
god tærtebund af mørdej
750
g løg (skrællet vægt)
50 g
smør
2 æg
100
g revet gruyère ost *
Pil og del løgene i to og skær dem i tynde skiver. Kom
dem i en gryde samtidig med smørret og lad det koge i ca. 30 minutter ved
middel varme til de falder sammen. Rør i dem af og til. De må ikke blive brune.
Kom lidt salt og peber i og lad løgene køle lidt af, inden du tilsætter æg og
ost. Beklæd en tærteform med dejen (den købte eller din egen foretrukne), prik
lidt huller i den med en gaffel, og hæld løgene i. Bages i ovnen ved 180 grader
30-40 minutter. Den skal være gylden
gerne med lidt små mørke pletter. Spis den med en fyldig salat.
* andre oste kan
bruges f.eks. emmentaler, men jeg tror reven vesterhavsost kunne være rigtig
godt.
* *
* * * * * * * *
Jeg har rejst meget i Grækenland, som er et land jeg
holder meget af. Med tanke på al det landet og befolkningen har gennemgået og
gennemgår i disse tider, får i en af de helt klassiske opskrifter:
Fyldte
tomater
8
store modne tomater
2
spsk god olivenolie
1
lille hakket løg
2
fed knust hvidløg
150
g ris
1
tsk finthakket dild
persille
og basilikum til pynt
salt
og peber
Skær ca. 2 cm af toppen på tomaterne og gem den. Tag
forsigtigt indmaden ud med en ske og put den i en skål. Steg løg og hvidløg
bløde i olivenolien i en gryde og tilsæt derefter tomat-indmaden og lad det
koge lidt ind. Tilsæt dild og ris, læg låg på gryden og lad det simre i ca. 10
minutter til risene er halvt kogte. Smag til med salt og peber.
Stil de udhulede tomater i et smurt ildfast fad, fyld med
risblandingen og læg toppen på igen. Bages ved 180 grader i 35-40 minutter.
Drys med persille og/eller basilikum og server sammen med
et godt brød, fetaost og en grøn salat.
Comments
Post a Comment