KØKKENTIPS - APRIL 2016
KØKKENSKRIVEREN
– med belgiske inspirationer!
Redaktør: Liselotte Thøgersen – Bruxelles
Belgien mit andet fædreland har jo på en dyster baggrund
præget medierne i den senere tid. De grufulde attentater på uskyldige mennesker
i lufthavnen og i metroen rystede os alle. Det gav anledning til megen negativ
omtale af Belgien og Bruxelles i den internationale presse – meget af kritikken
aldeles ufortjent. Jeg har boet i Belgien siden 1988, og jeg kan kun sige, at
dette land har taget vel imod mig og mine på alle måder, og jeg har tænkt mig
at blive.
Noget af det første jeg bemærkede, da jeg kom hertil, var
belgiernes glæde ved god mad. Mit første besøg i et supermarked slog mig næsten
omkuld. Aldrig havde jeg set en sådan overdådighed og et sådant udvalg af
grønsager og grønne salater, fisk og skaldyr, og kød fra alverdens dyr både
fir- og tobenede. Ikke langt fra vor første residens lå også en lille butik med
brød, charcuterie, ost og andre mejerivarer. De solgte også smør, så jeg
spurgte på mit bedste franske efter et halvt pund smør. Den venlige ældre
herre, som ekspederede mig, spurgte så (ja, det er sandt), hvilken slags smør
jeg ville have? Øh, der hvor jeg kommer fra er smør smør! Her kunne jeg
minsandten vælge mellem saltet eller usaltet (måske salt fra Atlanterhavet
eller floden Garonne), fransk, belgisk eller irsk (ikke dansk), stor eller
lille pakke etc. etc. Jeg husker ikke, hvilken slags jeg valgte, men smør fik
jeg da med hjem.
Man siger, at hvis franskmænd vil spise
rigtig god mad, så skal de tage til Belgien! Det kan jeg skrive under på. I
dette land findes tusindvis (jeg overdriver ikke) af restauranter af alle slags
og i alle prisklasser, og med mad af høj kvalitet , og belgierne selv går
heller ikke på kompromis med deres daglige kost. Kvaliteten skal være i orden.
Så som en konsekvens af denne lille indledning, skal I naturligvis have nogle
belgiske opskrifter. Så lad os starte med forretten:
Asparges
på flamsk vis eller Asperges à la flamande
Det er jo aspargestid – her starter sæsonen
allerede i april – så prøv denne lille velsmagende sauce til de hvide eller
grønne kogte asparges. Det er en let sag: Smeltet smør, hakket persille og
hakkede hårdkogte æg i den mængde man nu synes, man har brug for. Derefter
hovedretten:
Belgisk
”løvemad” eller Filet américain
Det er tartar altså råt kød, det drejer sig
om, og belgierne gør det helt på deres facon. De blander kødet med diverse
smagsingredienser og serverer den rå ”bøf” med en grøn salat eller en
tomatsalat og naturligvis rigtig lækre pomfritter, som absolut hører sig til i
dette land, hvor man laver verdens bedste! Prøv det – det er godt. Opskriften er til 2
personer, og den skal tilberedes lige før servering:
300 g hakket oksefilet
3 spsk hakket persille
1 finthakket skalotteløg
2 tsk Dijon sennep
1 tsk mayonaise
1 rå æggeblomme
1 tsk kapers
1 spsk Worcestershire sauce
25 drej med peberkværnen
1/3 tsk fint salt
Start med at blande kødet med æggeblommen og
tilsæt derefter alle de øvrige ingredienser. Nyd det! Og så skal der
naturligvis også en dessert til.
Dame
Blanche – eller vaniljeis med varm chokoladesauce og flødeskum
Dame Blanche betyder hvid dame! Hvorfor den
hedder sådan ved jeg ikke, men den er herlig og enkel at tilberede.
Tag en desserttallerken, anbring 2-3 kugler
vaniljeis, hæld chokoladesaucen over (den har du sikkert en opskrift på) og
slut af med flødeskum på toppen.
Voila et helt originalt og autentisk belgisk
måltid!
BON APPETIT – VI SKRIVES VED!
Comments
Post a Comment